27 Ocak 2014 Pazartesi

ÇİĞ BÖREK TARİFİ



Çiğ börek yaparken en çok "çiğ börek nasıl kabarır" ya da "çiğ börek neden kabarmıyor" soruları sorulur. Eğer sizin de bu tür sorularınız varsa buyrun "pofuduk ve kabarık çiğ börek nasıl yapılır" sorusunun püf noktalarıyla cevabı ve tarifi:

Malzemeler (2 adet börek):

1 su bardağı un
1/3 su bardağı su
Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı sirke

İç malzemesi:

100 gram kıyma (isteğinize göre dana veya koyun kıyması)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
1 kuru soğanın 1/4'ü veya 1 adet arpacık soğan
Yarım çay bardağı su

Kızartmak için:

1 litre kızartma yağı

Yapılışı:

Merak etmeyin bu tarifi ve tüm püf noktaları uyguladığınızda "çiğ börek neden kabarmıyor?", "çiğ börek nasıl kabarır?", "çiğ börek nasıl yapılır?" gibi soruları bir kenara kaldıracaksınız :o)

Soğanı rendeleyin.

Kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber, bir fiske karabiber, bir tutam tuz ve yarım çay bardağı suyu güzelce yoğurun (iç malzemesi bölümünde yazan tüm malzemeler) ve hamuru yapana kadar bir kenarda tutun.

Unu bir kaseye boşaltın. Ortasını havuz gibi açıp bir tutam tuzu, sirkeyi ve suyu katın. Eliniz hamura yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun (Malzemeler listesinde yazan tüm malzemeyi karıştırdığımda tam istediğim kıvamda bir hamur elde ediyorum. Yine de hamurunuz çok kuru kaldıysa ya da yapış yapışsa un ve su miktarını ayarlayabilirsiniz. Ve meşhur sözü söyleyeyim: Kulak memesi kıvamında olmalı :o)).

Hamuru açacağınız tezgahı ve merdaneyi unlayın (burada bahsettiğim un yukarıda yazan miktara ait değil. Sadece hamurun yapışmaması için ekstradan kullanılan un. Bu nedenle hamuru açarken un paketini yanınızda tutmanızı tavsiye ederim).

Hamuru iki parçaya bölüp, ikisini de ayrı ayrı açın (ya da benim yaptığım gibi tamamını açıp, bir böreği yaptıktan sonra hamuru tekrar yoğurup yeniden açabilirsiniz). Açtığınız hamur 2 yufka kalınlığında olmalı. Elinizden geldiğince yuvarlak açmaya çalışın.

Hamuru açınca bir yarısına kenarlara fazla gelmeyecek şekilde kıymanın yarısını yaydırın. Ve hamuru kapatıp resimdeki gibi keserek kenarların düzgün olmasını ve iyice kapanmasını sağlayın (kesme işlemi yaptığınızda zaten kenarlar çok iyi yapışacaktır. Önemli olan kıymalı harcın bulunduğu yerden kesinlikle kesmemeniz. Yoksa hamur yapışmaz. Kenarlardan birer parmak boşluk bırakarak kesmenizi tavsiye ederim.

Yağı geniş bir tavaya koyun. İyice kızdırın (Yağın kızıp kızmadığını anlamak için çok az unu yağa serpin kızarma başladıysa olmuş demektir). Kızgın yağa böreklerden birini koyup, tavayı arada sallayarak ve bir kaşıkla böreğin yağın üstünde kalan kısmına arada kızgın yağdan alıp dökerek pişirin. İyice şişip alt tarafı kızardığında hamura bastırmadan ters yüz yapın.


Börekleri kesinlikle aynı anda pişirmeyin. Çiğ böreğin kabarması için yağın içinde hareket edebiliyor olması lazım. Bu nedenle tavanın dibine de değmemeli. Tavayı sallamak ve üzerine yağ dökmek de kabarmasında çok yardımcı oluyor.

Pişmiş börekleri yağdan çıkarttığınız anda kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa koyun.

Afiyet olsun :o)

Not: Çiğ böreğin yapımında ve pişirmesinde yardımcı olan canım öğrencim Sena Kutluay'a çok teşekkür ederim.


Canım Sena'm. Gerçi burada mantıya yardımcı oluyor ama böreği yaparken resmini çekmeyi unuttum :o(
Çiğ böreğin orjinalinde sirke konulmaz. Ama sirke konulduğunda kat kat kabardığı için ben ekliyorum. Arzu ederseniz sadece un-su-tuz kullanarak da yapabilirsiniz. Merak etmeyin pişirmedeki püf noktalarına dikkat ettiğiniz sürece yine kabaracaktır.

Ayrıca çiğ böreğin ayrılmaz kardeşi olan mantı da yapmanızı tavsiye ederim.



1 yorum:

  1. evimde çiğ börek yapıyordum ama hiçbir zaman resimdeki gibi kabarık olmuyordu.tarifinizi okuyunca sebebini anladım meğer püf noktaları varmış.sayenizde sonunda pofuduk bir çiğ börek yapmayı başardım.çoooookkk teşekkür ederim.. Elif

    YanıtlaSil