20 Ocak 2014 Pazartesi

DOMATESLİ PIRASA YEMEĞİ TARİFİ


Malzemeler (4 kişilik):

450 gr pırasa
1 adet havuç
100 gr. kıyma
1 domates
1/3 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı pirinç
Yarım limon suyu
2 çay bardağı kaynar su
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Pırasaları verevlemesine ya da düz bir şekilde dilim dilim kesin.



Havucun en üst kabuğunu bir bıçakla soyup ince dilimler halinde doğrayın.

Domatesin kabuğunu soyup küçük küpler halinde kesin.

Tencereye sıvı yağı koyup yağ biraz kızınca kıymayı ekleyin ve kıyma tamamen pişene kadar kavurun.

Kıyma pişince pırasaları, havuçları, domatesleri ve tuzu tencereye ekleyin ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte sebzeler suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin.

Sebzeler suyunu çektiğinde pirinçleri, limon suyunu ve kaynar suyu ilave edip biraz karıştırın. Yine kapağı kapalı olarak kısık ateşte pirinçler pişip iyice şişene kadar pişirin.

Pırasaya konan pirinçlerin pilavda olduğu gibi tane tane olmaması gerekiyor. Biraz daha fazla pişip lapa dediğimiz kıvama gelmeli.

Pirinçler de piştiğinde yemeğiniz servis hazır demektir.

Afiyet olsun :o)

Not: Pırasanın cinsine göre çektiği su miktarı değişebiliyor. Biraz daha damarlı pırasaları daha fazla su ile pişirdiğim de olmuştu. Bu nedenle su miktarı aldığınız pırasaya göre farklılık gösterebilir.

Bu yemeği yaparken ben kıyma ve havuç kullanmadım. Pişmiş havucu çok seven biri değilim bu nedenle eklemek istemedim.
Kıyma konusuna gelirsek, muhtemelen kıymalı daha iyidir ama benimki bir tercihti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder