4 Ocak 2014 Cumartesi

MAYONEZ TARİFİ (MAYONEZ NASIL YAPILIR)





Malzemeler (1,5 su bardağı elde ediliyor): 

1 yumurta sarısı (yumurtayı elime kırıyorum, parmaklarımın arasından beyazı akıp gidiyor ve avucumda sarısı kalıyor :o))
1 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı biraz buruk yapıyor ama birkaç yağı karıştırarak da kullanabilirsiniz ya da sadece ayçiçek/fındık vs. yağı kullanılabilir)
1 tutam tuz
1 limonun suyu
1 tutam rendelenmiş muskat (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın (oda sıcaklığında olması çok önemli yoksa tutmuyor).
Yumurtanın sarısına tuzu katıp mikserin sadece tek koluyla (çünkü hep aynı yönde çırpılması gerekiyor) ya da el gücünüze güveniyorsanız çırpıcıyla tek yönde çırpın. 

Pürüzsüz hale geldiğinde sıvı yağı ip inceliğinde akıtarak ve bazen yağ eklemeden sadece karıştırarak da çırpmaya devam edin.

Ara sıra bir çay kaşığı ile limon suyundan da ekleyin, muskatı da bu aşamada ilave etme şansınız var.

Burada önemli olan mikserle çırpıyorsanız ilk başlarda yavaş devirde, mayonez olmaya başladıkça devri yükselterek devam edin.

Tüm yağ ve limon suyunun eklenmesi bittiğinde mayoneziniz kullanıma hazır demektir.

Ben yaparken arada tadına bakıyorum, çünkü bazen limon çok sulu ya da susuz olabiliyor. Tadına göre limon suyu ayarlamasını yapabilirsiniz.

Ayrıca mayonez olduktan sonra bir diş dövülmüş sarımsak da katıp karıştırırsanız sarımsaklı mayonez elde etmiş olursunuz. Ayrıca arzu ederseniz benim yaptığım gibi mayonezi pasta sıkacağına doldurup, şekilli olarak da kullanabilirsiniz :o)


Mayonezin kardeşi olan ketçapı evde nasıl yapacağınızı öğrenmek isterseniz lütfen tıklayın: Ketçap

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder