5 Ocak 2014 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ (MERCİMEK KÖFTESİ NASIL YAPILIR?)


Malzemeler (8 kişilik):

2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince köftelik bulgur
4 su bardağı kaynar su
1 demet taze soğan
1 büyük kuru soğan
15 sap maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı dolusu acı biber ya da domates salçası
1 limonun suyu (isteğe bağlı)
2,5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı (ya da sıvı yağ)


Yapılışı:

Mercimekleri büyükçe bir tencereye koyup üzerine kaynar suyu ekleyin ve kısık ateşte tüm suyu çekene kadar kapağı kapalı olarak kaynatın.


Hem taze soğanları hem de kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, bir tavada sıvı yağ ile kavurun.

Soğanlar yumuşayınca üzerine salçayı ekleyip karıştırın ve altını kapatın.

Mercimekler suyunu çeker çekmez ateşi söndürüp, bulguru ekleyin (mercimeklerin suyunu çekip çekmediklerini kontrol etmek için arada karıştırıp bakabilirsiniz. Tüm suyu tamamen çektiğinden emin olduktan sonra ateşi kapatın, yoksa malzeme çok yumuşak olacağından şekil vermekte zorlanırsınız). Biraz karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Bu şekilde 15-20 dk bekletin (bu işlemi çok hızlı yapıp kapağı kapatın ki mercimekler soğumasın ve bulgurun da şişip yumuşamasını sağlayabilsin)

Yaklaşık 15 - 20 dakika bulgurun yumuşamasını bekledikten sonra, mercimekli bulgur karışımına soğanları yağıyla birlikte katın.  Limon suyunu, tuzu ve kimyonu da ekleyin. Güzelce karıştırın.

Maydanozları saplarından ayırıp, küçük küçük kıyın ve mercimeğe ekleyin.

İyice karıştırıp tadına bakın ve soğuması için kapağı kapalı olarak bir süre bekletin (soğumadan şekil vermeye çalıştığınızda hem elinize yapışır hem de şekil almakta zorlanabilir). Soğuduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle sıkarak köfte şekli verin ve servis yapacağınız tabağa dizin.

Üzerini limon dilimleri ve maydanozla süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun :o)

Not: En üst resimdeki mercimek köftelerinde kırmızı renkte gördükleriniz ev yapımı biber salçasının içinde bulunan küçük biber parçacıkları :o) Eğer arzu ederseniz bu tarife pul biber de katabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder