29 Ocak 2014 Çarşamba

SÜTLÜ PÜRE TARİFİ


Malzemeler (3 kişilik):

4 orta boy patates
3 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Yarım litre
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber (isteğe bağlı)
Bir fiske toz muskat (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Patateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve bir tencereye koyun.



Üzerine sütün yarısından biraz fazlasını (yaklaşık 300 ml), tuzu, karabiberi ve toz muskatı ekleyip orta hararetli ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak kaynatın.

Süt fokurdamaya başladığında tencerenin ağzını açıp bu defa kısık ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin (süt çabuk taşabileceğinden fokurdayana kadar tencerenin yakınlarında kalın :o)) Tabi ki sütün taşmaması için yapabileceğiniz bir yöntem de var:

* Tencerenin ağzına pişirme işlemine başlamadan önce bir miktar sıvı yağ sürebilirsiniz. Böylece süt yağın bulunduğu aşamaya geldiğinde taşması duracaktır.

Patatesler yumuşadığında ocağın altını kapatın. Ezici yardımıyla patatesleri iyice ezin, ezildikçe içindeki sütle de karıştırın.

Tamamen ezildiğinde ocağın altını çok kısık olarak açıp tereyağını ve sütün devamını ekleyin. Koyulaşıp kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin, yoksa dibi tutabilir.

Koyulaşınca ocağın altını kapatın.

Servis yapmadan önce tadına bakıp tuz miktarını kontrol etmenizi tavsiye ederim.


Afiyet olsun :o)

Not: Arzu ederseniz koyulaşıp altını kapattığınızda 1 çay bardağı dolusu da rendelenmiş taze kaşar peyniri de ekleyip karıştırabilirsiniz. Gerçekten çok lezzetli oluyor.

O akşamki menünüzde fırında kuzu incik ya da domatesli tembel köftesi ve cacık da bulunursa tam bir ziyafet sofrası olabilir :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder