11 Şubat 2014 Salı

BABAGANNUŞ (TUNÇİLİK) TARİFİ



Malzemeler (4 kişilik):

2 adet olabildiğince şişman kemer patlıcan
2 adet kapya biber (kırmızı dolmalık biber)
2 adet köy biberi ya da 3 adet sivri biber
1 adet domates
1/3 demet maydanoz
1 diş sarımsak (bol sarımsaklı seviyorsanız 2 diş de kullanabilirsiniz)
1,5 yemek kaşığı limon suyu
Yarım yemek kaşığı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Patlıcanları ve tüm biberleri ateşte közleyin (bakınız: patlıcan nasıl közlenir?).


Közlenmiş patlıcanların üst kabuğunu soyup olabildiğince küçük doğrayın ve bir çatalla ezin.

Patlıcanların kararmaması için hemen limon suyuyla iyice karıştırın.

Tüm közlenmiş biberlerin de kabuklarını soyup ince ince dilimleyin.

Domatesin kabuğunu soyup küçük küpler halinde doğrayın.

Maydanozun yapraklarını kopartıp ince ince kıyın.

Sarımsağa bir tutam tuz katıp, iyice suyu çıkana kadar ezin.

Bir kapta tüm malzemeyi birleştirin (bu aşamada zeytinyağını ve sirkeyi de katmanız gerekiyor) ve çok iyi karıştırın.

Ve babagannuş diğer bir adıyla tunçilik servise hazır.

Bir meze türü olan bu yemek her tür balık yemeğinin (hamsi buğulama), kebapların (ali paşa kebabı veya çökertme kebabı) yanında damak tadınız için nefis bir ziyafet yaratacaktır.

Afiyet olsun :o)

Not: Bu tarifi bostan patlıcanla da yapabilirsiniz. Ancak ben her zaman kemer patlıcanı tercih ediyorum. Çünkü bostan patlıcanın aroması çok yoğun geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder