21 Şubat 2014 Cuma

FAVA TARİFİ (FAVA NASIL YAPILIR?)


Malzemeler (8 kişilik):

2 su bardağı dolusu kuru iç bakla
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
3,5 su bardağı su
3 adet kesme şeker
Yarım demet dereotu
Yarım limon suyu
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Soğanın kabuğunu soyup gelişi güzel 5-6 parçaya bölün.



Sebze soyucu (ya da bıçakla) havucun üst kabuğunu soyup 3-4 parçaya keserek ayırın.

Dereotu hariç (çünkü dereotu daha sonra süslemede kullanılacak) bir tencereye tüm malzemeyi koyup altını normal ateşte yakın (suyu soğuk haliyle koyacaksınız ve ateş normal olacak kısık olmamalı) ve kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.

Pişme süresi baklanın cinsine göre değişiklik gösterebiliyor. Önemli olan baklaların tamamen yumuşaması. Ara sıra tencerenin içinden aldığınız bir baklayı parmaklarınızla ezerek kıvamını kontrol edebilir hatta tadarak yumuşaklığını anlayabilirsiniz.

Tüm baklalar yumuşadığında ateşi söndürüp el blenderını tencerenin içine daldırıp çalıştırarak ya da tenceredeki tüm malzemeyi mutfak robotuna koyup çalıştırarak topak kalmayacak şekilde püre haline getirin.

Püre olur olmaz favayı servis yapacağınız tabağa sıcak olarak dökün ve oda sıcaklığına kadar gelmesi için bekletin.

O da sıcaklığına geldiğinde hava almayacak şekilde kapatıp buzdolabına kaldırın. Yaklaşık 2 saat de buzdolabında bekletin.

buzdolabında 2 saat bekleyip soğuduktan sonraki görüntüsü
Dereotunun saplarını ayırıp koparttığınız yaprakları suda bekletme yöntemiyle yıkayın (aralarında toprak kalmış olabilir).

Yıkanmış dereotlarını ince ince kıyın.

Buzdolabından çıkarttığınız favayı arzu ettiğiniz biçimde bıçakla dilimleyin. Arzu ederseniz börek dilimi ya da baklava şekli gibi dilimleyebilirsiniz.

Dilimlenmiş favanın üzerine kıyılmış dereotlarını serpin.

Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin.

En üstünü de arzu ederseniz limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz.

Hazır fava yapmışken, favalı enginarı da deneyebilirsiniz.

kıyılmış dereotu ve zeytinyağıyla süslenmiş fava
Afiyet olsun :o)

Not: Favanın yapımında en önemli nokta kıvamının tutmasıdır. Malzemeler listesinde yazdığım ölçüler evimde yaptığım tam tarifidir ve kıvamı tam istediğim gibi oldu. Ancak olur da yaptığınız fazla sulu olursa (püre haline getirdikten sonra koyu bir boza kıvamında olmalı) diye size bir püf noktası yazmak istedim.
Bir teflon tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritip, yarım yemek kaşığı un katın ve biraz kavurun (Yağ eridikten sonra unsuz haliyle çok fazla pişirmeyin, çünkü tereyağı çok çabuk yanar).
Kavrulmuş karışımı favanın içine katıp birkaç defa fokurdayana kadar ağzı açık bir şekilde kaynatın ve karıştırın. Kıvamının koyulaştığını göreceksiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder