24 Şubat 2014 Pazartesi

TAVADA PİRZOLA IZGARA TARİFİ


Genelde evlerde pişirilen et kurur ve lezzeti gider. Bu sebeple evde pirzola pişirmenin püf noktalarını yazmak istedim.

Malzemeler (3 kişilik):

6 adet pirzola (isteğe göre pirzola miktarını fazlalaştırabilirsiniz)
2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir tutam kekik

Yapılışı:

Pirzolalar eğer buzlukta duruyorsa "Et Nasıl Çözdürülür?" yazısında bahsedilen tarzda çözdürün.



Oda sıcaklığındaki pirzolalara zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyerek etlerin her tarafına sürün. Sanılanın aksine tuz eti sertleştirmez. Hatta birçok yemek kanalında da et pişirilirken önceden tuzlandığını göreceksiniz. Gittiğim yemek kursundaki şefimiz de bu konuda aynı fikirdeydi, eti tuzlamadan pişirmememiz gerektiğinin altını çizmişti.

Tavayı boş haliyle iyice kızdırın, ateş harlı yanmalı. Tava iyice kızdığında etleri tavaya koyun. Koyduğunuz anda cızırdama sesi duymanız gerekir, duymadıysanız tava yeterince kızmamış demektir, bu durumda et su salacaktır.

Etin her yüzünü pişirme süresi zevke göre değişir. Ben pirzolanın  her yüzünü yaklaşık 1,5 dakika pişirdim, içi sulu dışı pişmişti. Eğer çok pişmiş seviyorsanız süreyi uzatabilirsiniz.

Eti pişirirken önemli olan (hem tava hem de mangalda), her yüzü sadece bir defa pişirmeniz. Eti sürekli ters yüz yaptığınızda gittikçe sertleşecek ve lezzeti sizi memnun etmeyecektir.

Diğer önemli nokta ise ateşin hiç kısılmaması ve pişirilen tavanın ağzının kesinlikle kapatılmaması gerektiğidir.

Pişme esnasında etin üzerine hiç bastırmayın. Çünkü bastırdığınız takdirde etin suyu dışarı çıkacak ve ateşin gücüyle buhar olacaktır. Bu şekilde pişirdiğiniz et kurur.

Et piştikten sonra servis tabağına koymadan önce bir tabakta 2-3 dakika bekleterek dinlendirin (içindeki su miktarı bu şekilde dışarı akmayacak ve yerken ağzınızda kuruluk hissi oluşturmayacaktır).

Kekikle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Yanında sütlü püre tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder