20 Şubat 2014 Perşembe

TAVUĞUN BOZUK OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?



Tavuk yemeklerinin her türünü çok severim. Özellikle organik tavuk bulunabilirse marketlerden alınanlardan daha farklı bir tada ve kokuya sahip oluyor ve yemeğe doyulmuyor.

Ancak özellikle tavuk gibi et ürünlerinde en büyük kaygım taze olup olmadıkları. Çünkü bozuk olan tavuk ya da balık (balığın tazeliği konusunda daha ileride bilgi vereceğim), zehirlenmelere hatta ölümlere yol açabilir.

Bunun için size (gittiğim bir yemek kursundaki şefimizin bize anlattığı) birkaç yöntemi tavsiye edeceğim.

Öncelikle duyularınıza güvenin. Özellikle çok sık yemek yapıyorsanız çiğ tavuğun kokusunu, görüntüsünü ve dokusunu tahmin edebilirsiniz.

Yöntemleri sıralarsam:

* Önce bulunduğu buzdolabının derecesine bakın. Her markette et ürünlerinin bulunduğu buzdolabının bir köşesinde mutlaka derecesi yazar. Bu derece 5'in üzerindeyse oradaki etlerden şüphe duymanız gerekir çünkü bakteri üremesine elverişli bir ortamda bulunuyorlar demektir.

* Tavuğun genel görüntüsüne bakın. Çok fazla su salmamış olmalı. Çok fazla su salan tavuk sıcakta kalmış demektir ve bu nedenle sulanır.

* Renginde morarma, sararma, yeşerme gibi farklılıklar görüyorsanız elinizi bile sürmeyin derim.

* Tavuğun karnına doğru parmağınızı bastırıp biraz ileri - geri hareket ettirin. Eğer eti ya da derisi bu bastırmayla parçalandıysa bozuk olduğunun bir işaretidir (Bu işlemi yaparken paketin üzerine tırnağınız batırmayın sadece parmağınızın etli kısmıyla bastırın). Ayrıca bastırıp bıraktıktan sonra tavuğun eti kısa sürede tekrar düzelmeli basık kalmamalı.

* Tavuk paketini elinize alıp koklayın. Genelde az çok çiğ tavuk kokusu bilinir. Eğer burnunuza gelen ağır, ekşi vs. gibi bir koku varsa o tavuğu satın almayın.

* Marketlerdeki organik tavuklar ne kadar gerçek organik o kısmını bilemem. Ama belki psikolojik olarak elim daha çok organik tavuklara gider.

En güzeli tanıdığınız ve güvendiğiniz bir çiftlikten tavuk satın almaktır. Bu şekilde tazeliğinden yüzde yüz emin olabilirsiniz.

Tavuğu satın aldıktan sonra mümkünse hemen o gün tüketin.

Eğer o gün tüketmeyecekseniz buzdolabında en fazla 1 gün, daha geç pişirecekseniz de buzlukta bekletin.

Hatta tavuğu bütün halde kullanmayacaksanız kendiniz parçalara ayırıp (Bakınız: Tavuk Nasıl Parçalanır?) bu şekilde de saklayabilirsiniz.

Kolay gelsin :o)



2 yorum:

  1. Yav ben şimdi çok detaylı inceleyemiyorum spora gidiyorum geldiğimde çok yorgun oluyorum genellikle fazla kalan tavukları alt kata koyuyorum buzdolabının alt kısmına tavuk göğsü yiyorum.Şimdi anlayamadğım 1 gün buzdolabında altta kalan tavuğun protein i kaçarmı veya bozulurmu boşu boşuna yemiyim ayrıyetten elinize sağlık o 5 dereceden fazlaysa olayını bilmiyordum bidahakine yapacagım tesekkürler.

    YanıtlaSil
  2. 5 derece olarak gördüğünüz derece gerçek derece değildir. dolap göstergesini üfleyen fanın önüne koyup dolap sıcaklığını size istenilen derecede gösterebilirler. Önemli olan aldığınız ürünün görüntüsüdür. Ayrıca evet su da bozulmada bir etkendir fakat her sulu olan et de bozuk değildir. Muhafaza şartları çok önemlidir. Bozulan etlerde de, denildiği gibi parmağınızı bastırınca parçalanma gibi bi olay olmaz. Böyle yanlış bilgilerle kafanızı karıştırmayın.

    YanıtlaSil