21 Mart 2014 Cuma

BALIĞIN TAZE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?


Hani bir tabir vardır ya "denizden babam çıksa yerim" diye. Tabi ki canım babamı yemem :o) ama denizden çıkan her şeyi yerim. Hatta suşi sevdiğimi düşünürsek yosunları bile yiyiyor durumdayım :o)

Balık gerçekten hem çok yararlı hem de çok lezzetli bir gıda. Bence en büyük dezavantajı taze olmadığında sağlığımızı tehdit etmesi. Böyle bir durumla karşılaşmamak için satın alırken dikkat edilmesi gereken kurallar şunlar:

* Taze balık neredeyse kokusuzdur. Ancak burnunuza doğru yaklaştırdığınızda koku alırsınız ki bu da deniz kokusudur. Bayat balık ise uzaktan bile koku yayar (konuyla alakalı değil ama bir çin atasözü aklıma geldi, sizinle de paylaşmak istedim: Misafir balık gibidir, ilk geldiğinde iyidir ama kaldıkça kokar)

* Taze balığın solungaçları canlı bir kırmızı rengindedir. Balık bayatladıkça bu solungaçların rengi değişir, morarır ve soluklaşır (Burada üzülerek bir konuya değinmek istiyorum. Ne yazık ki bazı balıkçılar bu solungaçların taze görünmeleri için kırmızı mürekkeple boyuyorlarmış. Solungaçlara parmaklarınızı sürttüğünüzde boya çıkmaması gerekiyor. Sanırım en güzeli güvendiğiniz balıkçıdan alışveriş yapmak)

* Taze balıkta solungaçlar sımsıkı kapalıdır. Bayat balıkta ise solungaçlar neredeyse kendileri açılacak kadar gevşektir.

* Taze balığın gözleri parlak, canlı, dışa doğru bombeli olur ve gözdeki canlılığı parıldamasından anlayabilirsiniz. Bayat balıkta ise gözlerin önüne perde inmiş gibi buğu olur (hani katarakt rahatsızlığında gözlere inen bir buğulanma vardır.. İşte aynı buğulanmayı bayat balığın gözlerinde de görebilirsiniz). Aynı zamanda balık bayatladıkça gözleri içe doğru çöker ve dışa doğru olan bombeliği kalmaz.

* Taze balığın pulları vücuduna sıkı sıkı yapışıktır, elinizi sürtseniz bile kolay kolay çıkmaz. Bayat balıkta ise durum tam tersidir. Elinizi biraz sürtmenizle pullar çıkar. Tabi ki pullarıyla ilgili olan denemeyi sadece büyük balıklarda uygulayabilirsiniz. Çünkü hamsi gibi küçük balıkların pulları yoktur. Küçük balıklar bayatlamışsa, balığın kendisi çabuk dağılır.

* Taze balığın gövdesine bastırıp bıraktığınızda, gövdede hemen düzelme olur, çukur kalmaz. Bayat balıkta ise durum tam tersidir. Bastırdığınız yer çukur olarak kalır.

* Taze balığın başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik kalır. Bayat balıkta ise kuyruk aşağıya doğru düşer.

* Balığın gövdesinin görünümü de parlak olmalıdır. Ancak balıkçılar sürekli su attıklarından, suyun etkisiyle parlak zannedebilirsiniz. Bu nedenle yukarda saydığım tüm maddelere dikkat etmenizi tavsiye ederim. Balık bayatlamışsa derisinin üzerinde sümüksü bir doku oluşur.

Kolay gelsin :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder