2 Mart 2014 Pazar

KARNIYARIK TARİFİ


Malzemeler (4 kişilik):

4 adet olabildiğince şişman ve olabildiğince uzun kemer patlıcan (bostan patlıcanı bu yemeğe yakıştırmıyorum)
300 gram kıyma
2 adet büyük domates
1 adet normal boy domates
2 adet sivri biber
1 adet büyük kuru soğan
1/3 demet maydanoz
1 dolu tatlı kaşığı salça
2 çay bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1 tutam tuz + 1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sirke
Bir fiske karabiber
Çok az (çay kaşığının ucuyla) kimyon
1 litre kızartmalık yağ

Yapılışı:

Soğanı olabildiğince küçük yemeklik doğrayın.



2 adet büyük domatesi yıkadıktan sonra, kabuğunu soymadan ikiye bölün ve rendeleyin. Kabuk kısmını rendelememeye dikkat edin, sadece iç kısmı rendelenecek.

resim 1
Maydanozların yapraklarını saplarından ayırın ve ince ince kıyın.

Teflon bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve kıymayı koyup sürekli ezerek ve karıştırarak kıymayı kavurun. Ezerek yapın diyorum çünkü kıymanın büyük topaklar halinde olmasını önlemeniz gerekiyor.

resim 2
Kıyma kavrulduğunda yemeklik soğanları ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edin.

resim 3
Soğanlar yumuşadığında rendelenmiş domatesi ekleyip biraz karıştırın ve domatesin suyunun buhar olması için tavanın ağzı açık olarak pişirmeye devam edin.

resim 4
Domateslerin suyu gittiğinde ocağın altını söndürüp, bir tutam tuzu, bir fiske karabiberi, çok az kimyonu ve kıyılmış maydanozları ekleyip karıştırın. Bir kenarda bu iç malzemeyi soğumaya bırakın.

Patlıcanları resimde görüldüğü gibi karşılıklı iki yüzünden olmak üzere alacalı soyun.

resim 5
Soyulmuş patlıcanların kabuklu kısmından bir bıçakla boylamasına uzun bir kesik açın. Bıçağın ucu kesinlikle patlıcanın diğer tarafından çıkmamalı. Bu nedenle çok dikkatli ve yavaş yapmanızı öneririm.

resim 6
Hazırladığınız patlıcanların acısının çıkması ve kararmamaları için 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı sirke kattığınız bol suda bekletin. Patlıcanlar suda üste çıkacağından ilk başta elinizle bu suya batırıp patlıcanın her tarafını ıslatın.

Patlıcanlar suda beklerken derin ve genişçe bir tencereye kızartma yağını koyup kızdırın. Yağın kızdığını en iyi içine çok az miktarda un serperek anlayabilirsiniz.

Yağ kızdığında sudaki patlıcanları çıkartıp temiz bir havluyla kurulayın (yoksa yağda patlar) ve kızgın yağa atın.

Patlıcanların bir yüzü kızardığında diğer yüzünü de kızartın (patlıcan bütün halde olduğundan çevirme işlemi biraz zor olabilir, çünkü patlıcan dönüyor. Bir müddet uğraşınca başarabilirsiniz :o))

Tezgahın üzerine birkaç katlı gazete kağıdı yayın.

Patlıcanlar kızardığında dikkatli bir şekilde yağdan çıkartıp gazete kağıdının üzerine koyun (kızarmış patlıcanlar yumuşamış olacaktır. Bu nedenle yağdan çıkartırken zedelememeye dikkat edin. Bunun için delikli düz kepçeyi ve maşayı bir arada kullandım). Gazetenin üzerine çıkartmamızın sebebi, patlıcanların fazla yağının süzülmesi için. Yoksa hem kıymadaki yağ, hem de patlıcanlardaki yağ birleşince yemeğin lezzeti kaçacak kadar yağlı oluyor.

Yağı süzülüp elinizi değdirebildiğiniz ılıklığa ulaşan patlıcanların bıçakla kestiğiniz kısmı üstte kalacak şekilde çok geniş bir borcama dizin (eğer elinizdeki borcam çok büyük değilse iki ayrı borcama da dizebilirsiniz).

resim 7
Patlıcanların kesik kısmını parmağınızla da biraz açtırarak, kıymalı karışımdan kaşıkla koyun. Benim tavsiyem kıymalı karışımı göz kararı 4 eşit parçaya böldükten sonra patlıcanların içine doldurmanız.

resim 8
Doldurma işlemi esnasında patlıcanların kenarlarının yanlara doğru açılmasını sağlayacak şekilde elinizle de yardımcı olun. ancak açma işleminde patlıcanları yine zedelememeye dikkat edin.

resim 9
resim 10
Tüm kıymalı harcı patlıcanlara doldurduktan sonra, normal boydaki domatesi 4 dilime bölün (kabuklu olarak).

Sivri biberleri ise tam ortadan (enlemesine) 2 eşit parçaya bölün. Biberlerin kalın kısmındaki çekirdekleri çıkartmak için bıçakla yararak yapabilirsiniz.

Domates dilimlerini ve biberleri patlıcanların üzerlerine koyun.

resim 11
resim 12
Bir çay bardağı kaynar suda bir tatlı kaşığı salçayı karıştırarak eritin. Bu karışımı patlıcanların aralarından, borcama dökün. Daha sonra da 1 çay bardağı sade kaynar suyu yine patlıcanların aralarından dökün.

resim 13
resim 14















Borcamı biraz sallayın ki salçalı suyla normal su karışsın.

Fırının ızgara kısmını yakıp ısındıktan sonra patlıcanları fırına koyun. Üzerlerindeki domates ve biber hafifçe karardığında fırından çıkartıp, kendilerine gelmeleri için 5 dakika bekletin.

Servis için tabaklara koyarken yine çok geniş bir spatula kullanmanızı tavsiye ederim. çünkü içi dolu patlıcanları servis tabağına almakta zorlanabilirsiniz, hatta patlıcanlar dağılabilir.

Karnıyarığın yanına en güzel şehriyeli pilav ve cacık gider :o)

Afiyet olsun :o)

Not: Resimleri çekerken bana yardımcı olan canım ablama çok teşekkür ederim.

Çoğu tarifte karnıyarığın iç malzemesine de salça konulduğunu göreceksiniz. Ancak hem iç malzemeye hem de dışına salça eklendiğinde yemeğin tadı çok ağır oluyor ve bence patlıcanla kıymanın güzel tadını kaçırıyor. Bu nedenle iç malzemeye bol domates koyup, suyunu çektirmeyi ve salçalı suyu dışına dökmeyi tercih ediyorum. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder