28 Mart 2014 Cuma

KIYMALI KOL BÖREĞİ


Malzemeler (16 kişilik):

Hamur malzemeleri:

4 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 yumurta
Bir tutam tuz

İç malzemesi:

500 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet küçük boy patates
1/3 demet maydanoz
1/3 demet dereotu
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
1 çay bardağı sıvı yağ

Hamurlara sürmek için:

Yarım çay bardağı sıvı yağ ve yarım çay bardağı su karışımı
1 yumurta sarısı

Yapılışı:

Bir kapta hamur malzemelerinin tamamını karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin (biliyorum çok klasik bir söz ama kulak memesi kıvamında demek durumundayım). Kullandığınız bardağın büyüklüğüne göre un ölçüsü biraz değişiklik gösterebilir.

Hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde kapatıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.

Maydanoz ve dereotlarının yapraklarını saplarından ayırıp, ince ince kıyın.

Patatesi iyice yıkayıp kabuğunu soyun ve kararmaması için tuzlu suda bekletin.

Soğanın kabuğunu soyup yemeklik doğrayın. Bir çay bardağı sıvı yağ döküp önce kıymayı kavurun. Kıymanın kavrulmasına yakın soğanı ekleyip, soğanlar yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.

Soğanlar da yumuşadığında ateşi söndürüp patatesi rendeleyerek içine katın. Hemen ardından kıyılmış maydanoz, dereotu, tuz, karabiber ve kimyon da ekleyip karıştırın.


Hamuru göz kararı 7 eşit parçaya bölün.

Her parçayı elinizden geldiğince yuvarlak bir şekilde açıp, hamuru arada çekiştirerek de inceltin. Hamurun ne incelikte açılabildiği sizin maharetinize kalmış. Benimkiler neredeyse bir yufka inceliğindeydi.

Açtığınız hamurun üzerine bir fırça yardımıyla sıvı yağ ve su karışımını sürün.

Hamurun her tarafına sürdüğünüzde bir kenarına iç malzemeden yaydırarak koyun ve rolu şeklinde sarın. İç malzeme için bir hatırlatma yapmak istiyorum. 7 tane hamur açacağınız için, iç malzemenin eşit dağılması açısından, onu da göz kararı 7 parçaya bölün.

Rulo şeklinde sardığınız hamurları yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye salyangoz şeklinde sararak koyun. Her yeni hamuru sardığınızda salyangozun çevresinden eklemeye devam edin. Tepsiye yerleştirirken uç uca gelen kenarları bastırarak yapıştırın.



Tüm hamurları sardığınızda bir yumurta sarısını çırpıp elinizle ya da fırça yardımıyla hamurun üzerine sürün. Arzu ederseniz bu aşamada benim yaptığım gibi çörek otu da serpiştirebilirsiniz.


Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında börek kızarana kadar pişirin.

Piştiğinde dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Arzu ederseniz yanına vişneli sorbe muhallebi gibi hafif bir tatlı da sunabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder