7 Mart 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ


Malzemeler (10 adet dolma):

10 adet küçük boy dolmalık biber
1 büyük kuru soğan
Yarım su bardağı pirinç
2 tatlı kaşığı dolusu dolmalık üzüm
1,5 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
2 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
2/3 çay bardağı zeytinyağı
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı dolmalık bahar
1 çay kaşığı tarçın
Bir fiske toz muskat (isteğe bağlı)
Yarım limon suyu
1 adet domates
1 su bardağı + 1/3 su bardağı kaynar su

Yapılışı:

Soğanı çok küçük yemeklik doğrayın.


Yarım çay bardağı zeytinyağını dolmaları pişireceğiniz tencereye koyup ısıtın (malzemeler listesinde yazan yağın hepsini koymayın, sadece yarım çay bardağı yeterli. Geriye kalan yağı dolmalar pişmeye başlarken üzerlerine gezdireceğiz).

Tenceredeki yağ kızdığında dolmalık fıstığı ekleyip hafifçe rengi değişene kadar kavurun. Fıstıklar renk değiştirdiğinde yemeklik doğranmış soğanı ve dolmalık üzümleri ekleyip, soğanlar yumuşayana kadar pişirin.

Soğanlar yumuşadığında pirinci ekleyin ve pirinçler hafifçe beyazlaşana kadar karıştırarak pişirin. Pirinçler çok az renk değiştirdiğinde 3/4 su bardağı kaynar suyu, yarım limon suyunu, naneyi, tarçını, dolmalık baharı, arzu ediyorsanız muskatı, tuzu ve iki adet kesme şekeri ekleyin ve sürekli karıştırıp, ateşi kısın ve kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin.

Maydanozların ve dereotlarının yapraklarını ayırıp çok ince kıyın.

Tenceredeki pirinç tüm suyu çektiğinde ateşi söndürüp, kıyılmış maydanoz ve dereotlarını ekleyerek karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatarak iç malzemenin ılınması için bir kenarda bekletin.

Yıkanmış dolmalık biberlerin sap kısımlarının  olduğu yerden keserek çıkartın ve dolmaların iç çekirdeklerini elinizle temizleyin. Tüm biberlere aynı işlemi uygulayın.

Domatesin kabuklu kısmından (daha sonra dolmalık biberlere kapak olarak kullanmak üzere) 10 adet küçük parça kesin. Sadece kabuklu kısımdan kesmeniz gerekiyor, çünkü etli kısım pişme esnasında eriyecektir.

İç malzeme ılındığında bir tatlı kaşığı ile malzemeden her biberin içine doldurun. Doldurma işlemi kesinlikle ağzına kadar tıka basa yapılmamalı. Çünkü pişme esnasında pirinçler şişecektir. Bu nedenle her biberin ağız kısmından yaklaşık yarım santim aşağıda kalacak şekilde doldurun.


Tüm biberler dolduğunda, dolmaları iç malzemeyi pişirdiğiniz tencereye diklemesine dizin ve domates kapaklarıyla her birinin üzerini kapatın (dolma pişirirken seçtiğiniz tencerenin boyutu önemlidir. Tüm dolmaların kesinlikle yanyana dizilmesi ve her birinin alt kısmının tencerenin tabanına değmesi gerekmektedir).

Çay bardağında kalan bir miktar zeytinyağını da dolmaların üzerine gezdirip, tencerenin içine sığabilecek büyüklükte bir tabağı ters çevirerek dolmaların üzerine ağırlık yapması için koyun.

Yarım su bardağı kaynar suyu dolmaların üzerine (tenceredeki tabağın kenarından yapabilirsiniz) dökün ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak dolmalar tüm suyu çekene kadar pişirin.

Dolmalar tüm suyu çektiğinde tencerenin altını kapatıp, kapağı kapalı olarak tamamen soğumaya bırakın.

Soğuduğunda tencerenin içindeki tabağı çıkartın. Daha sonra zedelemeden dolmaları tek tek çıkartıp bir borcama yan yatırarak dizin (bu defa yan yatması gerekiyor, diklemesine koymayın).

Fırınınızın ızgara kısmını çalıştırıp, fırın ısındıktan sonra dolmaları fırına sürün ve üzerlerinde hafifçe yanıklar oluştuğunda fırından çıkartıp yine soğumaya bırakın.

Zeytinyağlı yemeklerin tadı bence en güzel ertesi gün oluşur. Bu nedenle vaktiniz varsa dolmaları bir gece buzdolabında beklettikten sonra ertesi gün tüketin.

Bildiğimiz klasik dolma tariflerinin dışında yeni bir tat denemek isterseniz ekşili yaprak sarmayı denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder