14 Mart 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA TARİFİ


Malzemeler (40 adet dolma):

40 adet asma yaprağı
Yarım su bardağı pirinç
1 adet büyük kuru soğan
1/3 demet maydanoz
1/3 demet dereotu
1 tatlı kaşığı kuru nane
2,5 tatlı kaşığı dolmalık üzüm
1,5 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1,5 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı dolusu tuz (yaprağın tuzunu iyice giderebilirseniz ekleyin)
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1/3 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
Bir fiske toz muskat (isteğe bağlı)
Yarım limonun suyu
2 su bardağı kaynar su

Yapılışı:

Yapraklarınız salamura ise soğuk suya koyarak tuzunun tamamen gitmesi için bekletin. Bu esnada dolmanın içini hazırlayabilirsiniz (eğer taze yaprak kullanacaksanız yumuşaması için kaynar suda 10 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır).



Soğanı elinizden geldiğince küçük yemeklik doğrayın.

Maydanoz ve dereotlarının yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.

Dolmayı pişireceğiniz tencereye 1 çay bardağı zeytinyağını koyup, yağ kızdığında (yanmamasına dikkat edin sadece ısınsın) dolmalık fıstıkları atıp rengi biraz pembeleşene kadar kavurun.

Dolmalık fıstıklar hafifçe pembeleştiğinde soğanları ve dolmalık üzümü içine ekleyin ve karıştırın. Soğanlar yumuşamaya başladığında pirinci içine katın ve pirinçler hafifçe beyazlaşana kadar pişirmeye devam edin.

Pirinçler beyazlaştığında tuzu, kesme şekeri, kıyılmış maydanoz ve dereotlarını, tarçın, yenibahar, muskat, limon suyu ve 1 su bardağı kaynar suyu koyup, malzemelerin eşit dağılması için biraz karıştırın ve pirinç suyu çekene kadar kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.

İç malzemeyi ılınana kadar bir müddet bekletin.

Yaprakların tuzunun gidip gitmediğini (sap kısmını koparıp tadına bakarak anlayabilirsiniz) kontrol edin.

Ve her yaprağın içine bir tatlı kaşığı iç malzemesi koyarak sarın. Zeytinyağlı yaprak sarmayı çok ince sevmiyorum, ama arzu ederseniz siz çok ince ve daha uzun şekilde de sarabilirsiniz.

Yapraklardan koparttığınız sapları kesinlikle atmayın. Dolmayı pişirirken bu sapları da kullanmanız gerekiyor.

İç malzemeyi pişirdiğiniz tencerenin en altına koparttığınız sapları yaydırarak yerleştirin (hatta arzu ederseniz tencerenin tam ortasına çok ince bir dilim limon da koyabilirsiniz). Üzerlerine sardığınız dolmaları dizin.

Tüm dolmaları dizdiğinizde yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirerek dökün. Pişerken açılmamaları için üzerlerine ters çevirdiğiniz bir tabağı kapatın.

Tabağın kenarından 1 su bardağı su ekleyerek dolmaları kısık ateşte tüm suyunu çekene kadar pişirin. Tabi ki pişme esnasında tencerenin kapağı kapalı olmalı.

Tüm suyu çektiğinde ateşi söndürüp dolmalar ılınana kadar tencerede bekletin.

Daha sonra servis tabağına dizebilirsiniz. Limon dilimleriyle süslemeyi unutmayın.



Bence zeytinyağlı yemeklerin tadı, buzdolabında bir gece bekledikten sonra daha güzel oluyor. Bu nedenle zeytinyağlı bir yemek yaptığımda ertesi gün tüketmeye çalışırım.

Yaprak sarmayı seviyorsanız ekşili yaprak sarma tarifini de denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)


Not: Kullandığınız yaprağın büyüklüğüne ve sarma şeklinize göre yaprak adeti birkaç tane az gelebilir ya da elinizde fazladan kalabilir. Bu durumu dikkate alarak 50 tane yaprak yıkamanızı öneririm. Eğer elinizde fazla yaprak kalırsa bunları dondurarak daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder