22 Nisan 2014 Salı

ETLİ ÇİĞ KÖFTE


Normalde çiğ köftenin yapımının çok zahmetli ve yorucu olduğu düşünülür. Aşağıda yazdığım tarifle öyle kolay yapacaksınız ki, sıklıkla menünüze ekleyeceksiniz :o) Buyrun çiğ köfte yapımının bizim ailedeki sırrı:

Malzemeler (35 adet):

400 gram çiğ köftelik kıyma
Yarım su bardağı köftelik ince bulgur
2 yemek kaşığı acı biber salçası (Urfa veya Antep biber salçası olmalı)
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sumak
1 yemek kaşığı isot (acı pul biber)
2 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım demet maydanoz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
10 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Bir tutam tuz
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Kuru soğanın kabuğunu soyup rendeleyin.


Sarımsakların kabuklarını soyup çok küçük bir şekilde doğrayın (boyutları toplu iğne başından büyük olmamalı).

Maydanozu ince ince kıyın.

Bir kapta maydanoz ve kıyma hariç malzemeler listesinde yazan tüm malzemeyi birleştirip bir kaşıkla karıştırın (rendelenmiş kuru soğan ve sarımsakları da eklemelisiniz).

Tüm malzemenin eşit olarak karıştığından emin olduktan sonra, kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatıp, buzdolabında 5-6 saat bekletin. Eğer akşam çiğ köfte yenilecekse, sabahtan bu malzemeleri hazırlayıp dolaba koymayı tercih ediyorum. Böylece akşam hazırlamam 10 dakika sürüyor :o)

Neden beklettiğimiz sorusuna da yanıt vereyim. Çiğ köftenin uzun müddet yoğurulmasının nedeni, bulgurun şişmesini sağlamak. Tarif ettiğim şekilde beklettiğinizde de bulgur çok güzel şişiyor ve kıymayla yoğrulduğunda kolaylıkla lastik gibi oluyor. Kısaca yorulmanıza gerek kalmıyor :o)

Yeterli süre geçtiğinde karışımın içine kıyılmış maydanoz, kıyma ve 5-6 adet ufak buz parçası koyup 10 dakika süreyle yoğurun.

10 dakika sonra çiğ köfteniz hazır :o) Tadına bakıp tuz, ekşilik vs oranını ayarlayabilirsiniz. Tadı tam istediğiniz gibi olduğunda, kayısı büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizde yuvarlayıp, hafifçe sıkarak şekil verin.


Tabi ki sofranızda limon, marul ve lavaş ekmeği bulundurmayı da ihmal etmeyin :o)

Çiğ köfte yapmışken sofranızda kuru patlıcan patlıcan dolması ve babagannuş da bulundurabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


3 yorum:

  1. Bu tarifte, acaba sakat bir yan yok mu diye düşündüm: Etin yoğrulma süresi... 10 dk yoğrulan etin çiğliğinin geçip geçmeyeceği...Gerçi adı çiğkööfte ama uzun süre yoğrulması, etin çiğliğini bir ölçüde geçirdiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Aslında haklısınız ama şöyle söyleyebilirim. Bonfile gibi parça etleri bile az pişirerek tüketen biriyim. Belki bu nedenle bana 10 dakika yeterli geliyordur. Bugüne kadar bir rahatsızlık yaşamadım, ama tabi ki arzu ederseniz yoğurma süresini daha uzun tutabilirsiniz. Sanırım biraz zevke göre değişen bir durum. Bir de uzmanların hep söylediği şu: Çiğ köfte et katıldıktan sonra çok uzun süre yoğurulursa bakteri üreteceği gerçeği. Bu nedenle birçok uzman kıymanın katılımından itibaren en fazla 10 dakika yoğurulması gerektiğini söylüyor. Tabi yine de ağız tadı zevkine göre değişir :o)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel nane hariç tam benim damak tadım.Yalnız ben tüm malzemeyi birlikte bekletmeden 15 dakika yoğurıyorum etin ve savanın suyu ile bulgur şişiyor.

    YanıtlaSil