22 Nisan 2014 Salı

KARABİBERİN FAYDALARI VE ZARARLARI


Neredeyse her sofraya konulan karabiberi sıklıkla tüketmeyi çok severim. Nedense hep tuzla bağdaştırılır, ama karabiber başlı başına bir lezzettir.

Sofraya konulmasına rağmen kırmızı pul biber kadar ilgi görmediğini de düşünürüm. Halbuki karabiberin de birbirinden önemli faydaları vardır.

İçeriğinde manganez, bol miktarda K vitamini ve demir bulunur. Aynı zamanda "piperin" adlı yağ yakımında etkili olan bir madde de içerir. Kısaca karabiber vücuttaki yağları yakarak zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca çinko, potasyum ve folik asit de ihtiva eder.


Günlük tüketim miktarı 2-3 gramı yani 1 çay kaşığını aşmamalıdır.

FAYDALARI:

* İştah açar,
* Yağlı, hamurlu gibi ağır yemeklerin sindirimini kolaylaştırır,
* Sindirim sistemini çok çalıştırır (sofralarımızda bulunmasının asıl sebebi budur),
* Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur,
* Mide ve bağırsaktaki gazları giderir, rahatlatır,
* Sinirleri sakinleştirir,
* Enerji verir,
* İdrar söktürür (ödemi giderir),
* Mide ve bağırsaktaki mikropları öldürür,
* Terlemeyi arttırır, buna bağlı olarak ateşi düşürür,
* Üre birikimine bağlı gut hastalığının tedavisine destek olur,
* Afrodizyak etkisi göstererek cinsel isteği arttırır,
* Yağları yakarak zayıflamaya yardımcı olur,
* Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşmesinde yardımcı olur (bakınız: tavuk suyuna çorba),
* Balgam söktürür,

ZARARLARI:

Öncelikle zararları konusunda şunu belirtmem gerekir. Günlük tüketim dozu 1 çay kaşığı kadardır. Eğer düzenli olarak bu miktarı aşarsanız ve daha fazla tüketirseniz aşağıda listelenen zararları yaşama ihtimaliniz olabilir:

* Damar sertliği yaratabilir,
* Yüksek tansiyonu tetikleyebilir,
* Egzamayı coşturabilir,
* Bağırsak iltihabı yapabilir,
* Üremi oluşabilir,
* Romatizma ağrılarını arttırabilir,
* Midede yanma, buna bağlı olarak reflü olabilir.

Bu da ilginizi çekebilir:

Acı kırmızı biberin faydaları ve zararları

Sağlıklı günler dilerim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder