1 Nisan 2014 Salı

SOMON LAKERDA NASIL YAPILIR?


Malzemeler (20 kişilik):

8 dilim kılçığı ayıklanmış somon balığı (benim aldıklarım 3 kg geldi) (Balıkçınızdan kılçığını çıkartmasını rica edebilirsiniz)
2 su bardağı kaya tuzu
Yarım su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber
2 demet ince kıyılmış dereotu

Yapılışı:

Bir kapta tuzu, şekeri, karabiberi ve kıyılmış dereotlarını karıştırın.



Tuzlu karışımı göz kararı 3 eşit parçaya bölün.

Genişçe bir borcama tuzlu karışımın ilk bölümünü yaydırın. Üzerine somon dilimlerinin 4 tanesini derisi altta kalacak şekilde dizin.

4 dilim somonu dizdiğinizde tuzlu karışımın 2. bölümünü somonların üzerine yayın.

Tuzlu karışımın üzerine elinizde kalan 4 adet daha somon dilimini bu defa derileri üstte kalacak şekilde dizin ve en üste tuzun 3. bölümünü yaydırın.

Balıkların üzerine ağırlık yapması için büyükçe taş (çok iyi temizlenmiş olmalı) ya da bir mermer koyun.

Buzdolabında 2 gün bu şekilde bekletin. Balıkların suyu çıkacaktır. Bu suyu arada dökün.

2 gün sonra tüm malzemeyi ters yüz yapın, alttaki balıkların üste gelmesini sağlayın ve ağırlık yapan taş ya da mermeri tekrar koyun.

Bu şekilde yine 2 gün arada suyunu dökerek bekletin.

Yeterli süre geçtiğinde balıkların üzerindeki tuzu temiz peçeteler kullanarak iyice temizleyin.

Arzu ederseniz hemen tüketebilir ya da kullanmayacaklarınızı poşetleyerek buzlukta da saklayabilirsiniz.


Servis yaparken üzerine zeytinyağı gezdirip, kırmızı soğan dilimleri kesebilir ve birkaç tane de kapari kullanabilirsiniz (bakınız: lakerda nasıl sunurlur?)

Afiyet olsun :o)


3 yorum:

  1. VALLA COK TESEKURLERR HARIKA GORUNUYORRR:)

    YanıtlaSil
  2. Ben de denedim ama yap pişmiş gibi değil. Kaç gün bekletmek lazım

    YanıtlaSil
  3. Balıklar tuzda ne kadar süre kalacak

    YanıtlaSil