17 Haziran 2014 Salı

BELİ KIRIK KEBABI (BELİ BÜKÜK - BOYNU BÜKÜK)


Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi bu kebabın çeşitli isimleri vardır :o) Benim en çok duyduğum ismi "Beli Kırık Kebabı"'dır. Ancak fikir vermesi açısından diğer isimlerini de yazmayı ihmal etmedim :o)

Malzemeler (2 kişilik):

2 adet kemer patlıcan
150 gram koyun kıyması (orijinalinde sadece koyun kullanılıyor. Arzu ederseniz dana ile karıştırabilirsiniz)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
4 diş sarımsak
2 adet domates
Yarım yemek kaşığı domates veya acı biber salçası (isteğe göre)
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Bu kebabın kıymasını bildiğimiz köfte harcı ile yapanlar da var. Yani yumurta, ıslatılmış bayat ekmek, rendelenmiş soğan vs ile yapılmış halinden bahsediyorum. Ancak Urfa'lılar eti et olarak yemeği tercih ederler ve diğer malzemeleri eklemezler. Bu nedenle ben de orijinaline sadık kalarak kıymayı hafifçe baharatlandırıp başka bir şey eklemeden kullanmayı tercih ettim. Urfa'lı bir tanıdığımız kıymaya çok az un da katıyor ama ben eklememeyi tercih ettim.


Kıymayı bir kaba koyup tuz, karabiber ve kimyon ekleyerek güzelce yoğurun.

Sarımsakların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin.

Domateslerin de kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın.

Bir tavaya 1/4 çay bardağı sıvı yağ koyup sarımsakları hafifçe pembeleşene kadar soteleyin. Sotelenmiş sarımsaklara salçayı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar karıştırarak biraz daha kavurun.

Salça da yeterli süre piştiğinde küp doğranmış domatesleri ekleyin ve domatesler eriyene kadar tavanın kapağını kapatıp pişmeye bırakın.

Piştiğinde altını söndürebilirsiniz.

Kemer patlıcanları yıkadıktan sonra, tezgaha koyup verevlemesine (yani yamuk çizgi halinde) 2'şer parmak genişliğinde kesikler yapın. Bu kesikleri yaparken patlıcanı tam olarak dilimlemeyin ve sırt kısmından kesmemeye özen gösterin. Bu dilimlerin ayrılmaması yemeğin yapımı için önemli. Her iki patlıcanı da aynı şekilde kesin.


Tencerenin içine kalan yağın devamını koyarak patlıcanları biraz bükerek tencereye yerleştirin. Bu yemekte kullandığınız tencerenin büyüklüğü patlıcanlar için önemli.

Bükme işlemiyle patlıcanların araları açılmış olacak. Bu aralara yoğurduğunuz kıymayı parça parça ve bol olacak şekilde yerleştirin.


Sonrasında ocağın altını harlı bir şekilde yakıp hafifçe kızarmaları için pişirin. Bir yüzü yaklaşık 3 - 4 dakika pişirdikten sonra, genişçe bir spatulayla patlıcanlara zarar vermeden ve içindeki kıymaları dökmeden ters yüz yapın.

Kızartma yemek istemeyenler patlıcanların her tarafını bir fırça ile yağlayıp, fırın tepsisine yayabilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında hafifçe kızarana kadar pişirebilirler.

Kızarma işlemi bittiğinde diğer tavadaki domatesli sosu üzerine gezdirerek dökün ve kısık ateşte tencerenin kapağı olarak patlıcanlar yumuşayana ve kıyma tamamen pişene kadar pişirin.

Tabağa servis yaparken yine genişçe bir spatula kullanın ki patlıcanlar dağılmasın.


Yanında bulgur pilavı ve cacıkla ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder