19 Haziran 2014 Perşembe

KAVURMA NASIL YAPILIR?


Malzemeler (4 kişilik):

Yarım kilo kuşbaşı koyun eti veya dana eti
1/3 çay bardağı sıvı yağ (Dana eti kullanıyorsanız yağ miktarını 2/3 çay bardağı olarak kullanın)
5 yemek kaşığı kırmızı şarap veya sirke (her ikisi de eti çok güzel yumuşatıyor)
1,5 su bardağı kaynar su
Bir tutam tuz
Bir fikse karabiber
Bir fiske kimyon

Yapılışı:

Sıvı yağı tavaya koyup kızdırın.


Kızmış yağa etleri ekleyip harlı ateşte etlerin su salmasını bekleyin.

Etler suyunu saldığı anda ateşi çok kısın ve sirke (ya da şarap), kaynar suyu ve tuzu ekleyin.

Malzemenin eşit dağılması için bir defa karıştırıp tavanın kapağını kapatın ve tüm suyu çekene kadar pişmeye bırakın (2-3 saat sürüyor).

Tüm suyu çektiğinde etlerden birinin tadına bakın, eğer istediğiniz yumuşaklığa ulaşmadıysa bir miktar daha kaynar su ekleyerek yine pişirmeye devam edebilirsiniz.

Özellikle kurban bayramlarında sunulan etler çok taze olduğundan, koyun eti bile olsa çok serttir. Bu nedenle yumuşatmak için daha fazla su eklenmelidir.

Etler istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde ateşi söndürüp karabiber ve kimyon ekleyin.

İçinde soğan olmadığından kavrulmuş et uzun süre buzdolabında bozulmadan dayanacaktır. Hatta dayanma süresini arttırmak için normalde kattığınız tuz miktarından daha fazlasını ekleyebilir ve tuzun koruma gücünden de yararlanabilirsiniz (uzun süreden kastım yaklaşık 15 gün :o).

Eğer hemen servis yapmayacaksanız ve uzun süre buzdolabında muhafaza etmek istiyorsanız, tencerenin içinde soğuduktan sonra, cam bir kaba koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapatıp, buzdolabında bu şekliyle muhafaza edin.

Eğer kavurma yaptıysanız tabi ki yanına şehriyeli pilav tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)

1 yorum:

  1. bir kaç aylık kavurma yaptıysanız kavurmanız piştikten sonra ayrı bir kapta kavurmanın üzerini örtecek kadar iç yağ eritip kavurmanın olduğu kaba dökmelisiniz. http://www.2kafadar.com/kurban-kavurmasi-nasil-lezzetli-yapilir-nasil-saklanir/ Yağ Donduktan sonra buzdolabının normal gözünde istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.

    YanıtlaSil