5 Haziran 2014 Perşembe

SAKSI KEBABI


Malzemeler (6 kişilik):

3 adet bostan patlıcan
600 gram kuşbaşı kuzu eti
6 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
30 adet arpacık soğan (isteğe bağlı)
2 büyük domates
1 yemek kaşığı domates salçası
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
Bir tutam kimyon
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı kaynar su
2 kibrit kutusu büyüklüğünde taze kaşar peyniri
Kızartmalık yağ

Sosu için:

1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı kaynar su

Yapılışı:

Bir tencereye kuşbaşı doğranmış kuzu etini, 4 yemek kaşığı sıvı yağı koyup kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirmeye başlayın.


Et suyunu saldığında 1 çay bardağı kaynar su ekleyip, suyu çekmesi için  yine kısık ateşte, kapak kapalı olarak pişirin.

Soğanın kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.

Sivri biberlerin çekirdeklerini çıkartıp ince dilimler halinde doğrayın.

Domateslerden öncelikle kabuklu olarak 6 adet kapak kesip bunları daha kullanmak üzere bir kenara kaldırın. Geri kalanının kabuğunu soyup küçük küpler halinde kesin.

Arpacık soğanların kabuklarını soyun (tarifin orijinalinde arpacık soğan yok, ancak ben hem görüntü hem de tat olarak bu yemeğe çok yakıştırıyorum. Ayrıca arpacık soğanın kabuğunu soymak biraz uğraşı gerektirir, ama buna değdiğini düşünüyorum :o))

Etler suyunu tamamen çektiğinde öncelikle 1 yemek kaşığı salçayı ekleyip birkaç dakika yüksek ateşte kavurun.

Salça kavrulduğunda yemeklik doğranmış kuru soğanları, arpacık soğanları ve biberleri katıp biraz karıştırın ve yine tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte sebzelerin pişmesini bekleyin (normalde yemeklerde soğan kavrularak kullanılır, ancak kavurma yöntemi özellikle hassas midelere zarar verebiliyor. Bu nedenle kendi suyunda kavurmadan pişirmeyi tercih ediyorum).

Soğanlar ve biberler yumuşadığında küp doğranmış domatesleri de katın, yine domates suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.

Tüm sebzeler pişip su çekildiğinde, ocağı kapatıp tuz, karabiber ve kimyonu katın. Karıştırıp iç malzemeyi kenarda bekletin.


Patlıcanları enlemesine ortadan 2'ye bölün.


Patlıcanın alt yarısının dibinden küçük bir parça kesin ki bu kısım da ayakta dik durabilsin.


Patlıcanın baş kısmındaki saplı yeri ise keserek atın.

Her bir yarının kabuklarını alacalı dediğimiz şekilde kesin. Kalın çizgili bir zebra gibi olması gerekiyor :o)

Daha sonra bir bıçak ve tatlı kaşığı yardımıyla patlıcanların içini oyarak çıkartın. Oyma işlemini çok derin yapmanıza gerek yok, çünkü kızardığında içine hafifçe bastırarak daha yer açmanız mümkün. Kenarlardan da 1'er santim kalınlık kalsın.


Kızartma yemek istemeyenler patlıcanların hem içini hem de dışını bir fırça ile yağlayıp, fırın tepsisine koyup ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında hafifçe kızarana kadar pişirebilirler.

Kızartmalık yağı kızdırın (Patlıcanlar geniş olduğundan kızartmalık yağın az olmaması gerekiyor. 2 litreye yakın yağ kullanmanız kızartmanın güzel olması açısından önemli.

Yağ kızarken, bir tutam tuz, sirke ve suyu karıştırdığınız bir kapta patlıcanları bekletin. Bu şekilde hem kararmalarını önlemiş, hem de fazla yağ çekmesinin önüne geçmiş olacaksınız.

Ve patlıcanları kızartın. Kızartma işlemini yaparken, patlıcanın tamamı yağa girmiyorsa, çevire çevire kızartın. Tüm yanlar kızardıktan sonra oyuk kısmı aşağı getirerek, ağız kenarlarının ve hafifçe içinin de kızarmasını sağlayın. Kızarmış patlıcanları fazla yağının süzülmesi için temiz bir peçeteye çıkartın.


Patlıcanların fazla yağı süzüldüğünde bir fırın kabına oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde dizip, iç malzemeden içlerine doldurun.


İç malzemeyi eşit olarak doldurduktan sonra üzerlerine daha önceden keserek ayırdığınız domates kapaklarını koyun.


Son olarak taze kaşarı rendeleyip patlıcanların üzerine koyduğunuz domates kapaklarının üzerine serpiştirin.


Bu aşamada arzu ederseniz 1 tatlı kaşığı salçayı yarım su bardağı kaynar suda eriterek patlıcanların kenarından kaba dökebilirsiniz. Ben az sulu sevdiğimden ve yemeğin içine koyulan salça miktarı yeterli geldiğinden bu işlemi yapmadım. Ancak orijinalinde bunu yapmak gerektiğini de hatırlatmış olayım.

Taze kaşar rendesini ve arzu ederseniz salçalı suyu da ekledikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kaşarlar eriyene ve hafifçe üzerleri kızarana kadar pişirin.

Piştiğinde servis tabağına spatula kullanarak çok dikkatli bir şekilde alın ki patlıcanlar dağılmasın.

Bu harika tarifin yanına tereyağlı taze patates tavsiye ederim :o)

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder