31 Temmuz 2014 Perşembe

ÇILBIR


Malzemeler (2 kişilik):

6 adet yumurta
4 yemek kaşığı dolusu yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
Bir tutam tuz
Bir tutam pul biber
Bir tutam nane
Bir tutam sumak
10 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı sirke

Yapılışı:

Sarımsakların kabuklarını soyup bir tutam tuzla iyice ezilip suyu çıkana kadar dövün.



Ezilmiş sarımsakları yoğurtla karıştırıp daha sonra kullanmak üzere bir kenara kaldırın.

Kaynar suyun tamamını bir tencereye koyup bir tutam tuz ve 1 yemek kaşığı sirke ekleyin ve yumurtaları elinizi suya olabildiğince yakın tutarak tek tek kırın. Bu aşamada elinizi yakmamaya dikkat edin. Kırılan yumurtanın suyun içine yavaşça bırakılması gerekir. Bunun için daha kolay bir yöntem de tavsiye edeyim. Yumurtaları bir kasenin içine kırıp, bu kaseye yavaş bir şekilde suya bırakabilirsiniz. Her defasında bir yumurtayı suyun içine bırakmanız gerekiyor. Kesinlikle elinizi yakmayacağınız çok daha kolay bir yöntem.

Yumurtalar piştiğinde suyun üzerine çıkacaktır. Suyun üzerine çıktığında delikli bir kevgirle her yumurtayı tencereden alıp tabaklara pay edin. Tencereden alırken dikkatli davranmanızı ve yumurtaları parçalamamanızı öneririm.

Her tabağa 3 yumurta koyun. Yumurta miktarı zevke göre değişiklik gösterebilir. Örneğin ben bu yemekte sadece 2 yumurta yiyebiliyorum, yoksa fazla geliyor.

Suyunu süzerek tabaklara koyduğunuz yumurtaların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin (Fotoğraf çekerken yumurtaların görünebilmesi için yoğurdu önce koyup üzerlerine yumurtaları yerleştirdim).

Tereyağını bir tavada eritip, kızdığında ocağın altını kapatın ve pul biber ekleyin. Hemen köpürdüğünü göreceksiniz (köpürmediyse yağ iyi kızmadı demektir). Bu aşamada tabaklardaki yoğurdun üzerine gezdirin.

Ayrıca nane ve sumak da serperek servis yapabilirsiniz.


Hem çay saatinde hem de ana yemeklerde sunabileceğiniz bu yemeğin yanına mercimek köfte ya da kısır tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder