26 Temmuz 2014 Cumartesi

İSLİM KEBABI (KÜRDAN KEBABI)


Malzemeler (4 kişilik):

4 adet olabildiğince düz ve uzun kemer patlıcan
300 gram kuzu kuşbaşı et
2 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
2 adet domates
3 tatlı kaşığı domates salçası
1,5 çay bardağı + 1 su bardağı kaynar su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmalık yağ
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon

Yapılışı:

Patlıcanları güzelce yıkayıp alacalı dediğimiz şekilde, yani karşılıklı iki tarafından kabuğunu kesin.


Alacalı soyduğunuz patlıcanı yarım santim kalınlığında uzunlamasına kesin. Bir patlıcandan genelde 4 adet uzun parça çıkartılabiliyor.

Doğradığınız patlıcan dilimlerinin acısının çıkması için bir tutam tuz attığınız suda (su patlıcanların üzerini geçmeli) 15 dakika bekletin.

Kızartma yemek istemeyenler patlıcanların iki yüzünü bir fırça ile yağlayıp, fırın tepsisine yayabilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında hafifçe kızarana kadar pişirebilirler.

Kızartmalık yağı kızdırın.

Sudan çıkarttığınız patlıcanları temiz bir bezle çok iyi kurulayıp yağ kızdığında arkalı önlü kızartın. Patlıcanı iyi kurulamanız yağın sıçramaması açısından önemli.

Kızarttığınız patlıcanların fazla yağının süzülmesi için temiz bir peçeteye çıkartın.


Teflon bir tavaya 3 yemek kaşığı sıvı yağı koyun. Yağ kızdığında kuşbaşı etleri ekleyin. Ateşi harlı açıp etin suyunu salmasını bekleyin. Et suyunu saldığında 1,5 çay bardağı kaynar su ekleyip tavanın kapağını kapatın ve kısık ateşte etin tüm suyu çekmesini bekleyin.

Soğanın kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.

Biberlerden sadece 1 tanesinin sapını kesip çekirdeklerini çıkartın ve ince ince doğrayın.

Domateslerden sadece 1 tanesinin kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.

Tavadaki etler suyunu çektiğinde doğranmış soğan, domates, salça ve biberleri ekleyin. Ateşi kısık düzeye getirebilirsiniz.

Tencerenin kapağını kapatıp tüm sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.

Yumuşadıklarında bir tutam tuz, bir fiske karabiber ve bir fiske kimyon katıp karıştırın ve ateşi söndürün ve biraz ılınması için bir kenarda bekletin.


Etli karışım ılındığında patlıcanları artı işareti olacak şekilde üstüste yayın.


Etli karışımı göz kararı 6 parçaya ayırıp, bir parçasını yaydığınız patlıcanların ortasına koyun.


Önce alttaki patlıcanın uçları üstüste binecek şekilde ortada birleştirin. Alttaki resmi çekebilmek için hemen kürdan sapladım ama bu aşamada henüz kürdan kullanılmıyor. Zaten fotoğrafını çektikten sonra ben de çıkarttım :o)


Daha sonra diğer patlıcanın kenarlarını yine ortada üstüste gelecek şekilde kapatın. İsterseniz bu aşamada üst malzemeyi hazırlayana kadar açılmaması için bir kürdan saplayabilirsiniz.


Elinizde kalan bir domatesten 6 dilim kesin. Domatesin kabuğunu soymanıza gerek yok. 6 dilim kesmemizin sebebi 6 adet kebaba kullanmak üzere.

Yine elinizdeki son biberin de çekirdeklerini çıkartıp önce uzunlamasına ikiye bölün. Sonra da her yarıyı enlemesine 3 eşit parçaya bölün. Böylece biberi de 6 adet kebabın üzerine yerleştirecek şekilde hazırlamış oluyoruz.

Patlıcanların açılmaması için sapladığınız kürdanı çıkartıp önce domates dilimini, üzerine de bir adet biber parçasını koyup kürdanı tekrar saplayın. Kürdan bibere zor girdiğinden bastırmak zorunda kalabilirsiniz. Bu da patlıcanın dağılmasına neden olur. Bu nedenle kürdanı önce bir kenarda bibere saplayıp sonrasında domatesle patlıcana yerleştirin.


Tüm patlıcanlara aynı işlemi uyguladıktan sonra bir fırın kabına şekillerini bozmadan yerleştirin.

1 su bardağı kaynar suda 2 tatlı kaşığı domates salçasını karıştırarak pürüzsüz bir sos elde edin. Fırın kabının kenarından bu sosu patlıcanların üzerine gelmeyecek şekilde dökün.


Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kebabın üzerindeki domates ve biberler pişene kadar pişirin. arzu ederseniz domates ve biber yumuşadığında fırının ızgara kısmını açıp hafifçe biberin kararmasını sağlayabilirsiniz.


Yanında sebzeli kuskus pilavı ile sunmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder