11 Eylül 2014 Perşembe

KIŞLIK DOMATES NASIL HAZIRLANIR?


Malzemeler (750 gramlık kavanozlardan yaklaşık 24 adet elde ediyorsunuz):

20 kilo domates
10 yemek kaşığı dolu dolu kaya tuzu (turşuluk iri tuz)

İhtiyacınız olan kap-kacak:

1 adet geniş yıkama leğeni (domatesleri yıkamak için)
2 adet büyük tencere (kazan gibi büyük tencereler bulursanız işiniz daha da kolaylaşır)
24 adet 750 gramlık boş cam kavanoz
El blendırı ya da mutfak robotu (domatesi püre haline getirmek için) (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Kışlık domatesi nasıl hazırlarsanız hazırlayın en önemli kurallar şunlardır:



- Kavanozların hepsi cam olmalı
- Kavanoz kapakları yeni alınmış ve hiç kullanılmamış olmalı (semt pazarlarında ya da marketlerde özellikle yaz sonuna doğru sadece kavanoz kapağı satan yerler oluyor. Ben carrefour markette buldum).


Kışlık domates hazırlamak için genelde en uygunu yumurta şeklinde olan domateslerdir. Bunun en büyük sebebi daha az sulanması ve buna bağlı olarak kaybın daha az olmasıdır. Çanakkale'nin meşhur büyük domateslerinden de yapabilirsiniz. ancak fazla sulandığından, elde ettiğiniz domates miktarı azalıyor.

Hazırlanışı şöyle:

Leğenin aldığı kadarıyla domatesleri doldurup güzelce yıkayın.

Yıkadığınız domateslerin her pirinin alt tarafına sadece kabuğunun kesilmesini sağlayacak kadar çarpı işareti yapın. Fazla keserseniz haşlama esnasında domates sulanacaktır.


Altları kesilmiş domatesleri tencerelerden birine doldurun. Üzerini kapatacak kadar da kaynar su ekleyin ve 15 dakika haşlayın (buradaki süreyi yumurta şeklindeki domatesler için verdim. Eğer farklı domates kullanacaksanız, kabukları çok daha çabuk yumuşayacağından süreyi azaltabilirsiniz).

Domatesleri yeterli süre haşladığınızda delikli bir kevgirle kaynar suyun içinden alın ve elinizi yakmaması için soğuk sudan geçirin.

Bu işlem sonucunda domateslerin kabuklarının kolaylıkla soyulduğunu göreceksiniz. Tabi ki haşlamadan bıçakla kabukları keserek yapmak da mümkün, ama bu şekilde domatesin kendisinden de kesebileceğiniz için kayıp fazla olabilir (tabi ki kabuklarını hiç soymadan da yapabilirsiniz. Ancak genelde yerken kabuklar rahatsız ettiğinden soyulmasını tercih ediyorum).


Kabuklarını soyduğunuz domateslerin baş kısımlarını da bıçakla oyarak çıkartın. Hazırladığınız her domatesi diğer büyük tencereye koyun.

Tencere dolduğunda el blendırını tencerenin içine sokarak hepsini püre haline getirin. Püre haline getirmek yerine üşenmezseniz küp küp doğramanız da mümkün.

Hepsi püre haline geldiğinde içine tuz eklemeniz gerekiyor. Tuz miktarını şu şekilde ayarlıyorum ve hep çok memnun kalıyorum:

2 kilo domatese 1 yemek kaşığı dolu dolu kaya tuzu...

Tuzu da ekledikten sonra tencereyi ocağa koyup, en harlı ateşte ağzı açık bir şekilde pişirin. Pişerken domatesin suyunun biraz buhar olması ve koyulaşması gerekiyor. Bu nedenle pişme süresini çok kısa tutmayın. Hafifçe koyulaştığında altını kapatın. Bir püf noktası daha söyleyeyim. Tencereyi ağzına kadar doldurmayın, çünkü fokurdama esnasında kabarıyor. Her kabardığında karıştırırsanız taşmasını önleyebilirsiniz.


Domateslerin altını kapatır kapatmaz kavanozlara tek tek doldurmaya başlayın.

Her bir kavanozu doldurduktan sonra, kavanozun ağzını temiz bir peçete ya da bezle silin ki, ufak domates parçaları kalıp kapağın iyi kapanmasını önlemesin.

Kavanozun ağzını temizleyip kapağını sıkıca kapatın ve içinde hava sıkışıp konserve gibi olması için hemen ters çevirin. Bu işlemi yaparken elinizi yakmamaya özen gösterin, ben kavanozu bir bezle tutmayı tercih ediyorum.


Tüm kavanozları bu şekilde doldurup, ters-yüz yaptıktan sonra soğumaları için tezgahın üzerinde bırakın. Yaklaşık 5-6 saat bu şekilde bekledikten sonra kavanozlar tamamen soğuyor.

Soğuyunca kilerinize kaldırıp tüm kış kullanabilirsiniz.

Domateslerin daha diri kalmasını istiyorsanız bir yöntem daha tarif edeyim:

Bu defa kabuklarını bıçakla soyup, küp küp doğrayın (arzu ederseniz kabuklu olarak da soyabilirsiniz).

Doğradıktan sonra yine tuzlayın ve pişirmeden kavanozlara doldurun. Kavanozların yine ağzını sıkıca kapatıp, bu defa kavanozu kaynar suyun içinde 20 dakika kaynatın (merak etmeyin çatlamıyorlar). Buradaki en önemli konu kaynama esnasında su miktarının kavanozun üzerini 1 parmak geçecek kadar olması.

Yeterli süre kavanozu kaynattıktan sonra, kaynar sudan çıkartıp yine ters-yüz yapın ve soğuyana kadar bu şekilde bekletin.

Böylelikle domates hem daha diri kalıyor ve salatalara bile kullanabiliyorsunuz, hem de kışın bozulmadan saklanabiliyor.

Son iki senedir daha diri kalan bu yöntemi uyguluyordum ama en az 70 kilodan yaptığım için, yapımı çok uzun sürüyordu.

Bu sene püre halinde yaptım ve bir günde hepsini tamamlayabildim.

Yemeklere kullanırken, domatesin içindeki tuz miktarını hesaba katmanızı tavsiye ederim. Hatta kışın bu domateslerden kullandığımda yemeklere ekstra tuz katmamayı tercih ediyorum.

Afiyet olsun :o)

1 yorum: