15 Ekim 2014 Çarşamba

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ (PATATESSİZ)


Malzemeler (2 kişilik):

1 çay bardağı dolusu kırmızı mercimek
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı dolusu su
1 yemek kaşığı tereyağ
Bir tutam pulbiber
Bir tutam nane
Bir tutam tuz

Yapılışı:

Havucu yıkayıp üst kısmını sebze soyucu ile soyun ve gelişi güzel bir şekilde halka halka kesin.

Soğanın kabuğunu soyup 4'e bölün.

Tencereye sıvı yağı, mercimeği, kesilmiş havuç ve soğanları, en son da suyu ekleyerek, kapağı kapalı olarak pişmesi için hararetli ateşe koyun.

Fokurdamaya başladığı anda ateşin altını iyice kısın ve havuçlar yumuşayana kadar pişirmeye devam edin (kapak yine kapalı olmalı. Mercimek çorbası pişerken taşabileceği için, derin bir tencerede yapmanızı tavsiye ederim).

Havuçlar yumuşadığında ateşi söndürüp çorbanın içine el blendırını sokup çalıştırın. Tamamen pürüzsüz bir kıvamı olması gerekiyor. Aslında bu çorbanın orjinalinde çok ince delikli bir kevgirden ezerek geçirmek var ama daha hızlı olmasını istiyorsanız el blendırı da kullanabilirsiniz.

Kıvamı olduğunda içine tuzu katıp bir defalık fokurdatın.

Ufak bir tavada tereyağını eritin (kızdırmayın sadece erisin, yoksa trans yağa dönüşüyor). Tereyağı eridiğinde hemen pul biber ekleyin ve altını kapatın.

Çorbayı servis tabaklarına alıp üzerine pul biberli tereyağı gezdirin ve en son bir tutam da nane serpin. Çoğu kişi bu çorbayı limon sıkarak içtiğinden, tabağın yanına limon dilimleri de koymayı unutmayın.

Mercimek çorbası durdukça koyulaşan bir çorbadır. Bu nedenle hemen tüketmeyecekseniz, tüketeceğiniz zaman bir miktar kaynar su ekleyerek inceltebilirsiniz.

Hastalara bile rahatlıkla sunulan mercimek çorbasının ardından etli lahana dolması gibi bir yemek sunabilirsiniz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder